Jdi na obsah Jdi na menu
 


VYPLÁCENÍ SOCIÁLNÍCH DÁVEK

 

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu rozhodl, že na IT služby související s výplatou sociálních dávek měla být vypsána veřejná soutěž.

Ministerstvo vnitra za porušení zákona o veřejných zakázkách dostalo pokutu půl milionu korun. Firmy, které systém nyní spravují, navíc budou muset odejít a IT agendu úřadů práce převezme původní správce OKsystem, píše pondělní Mladá fronta Dnes (MfD).

ÚOHS se případem zabýval už podruhé. V prvním kole uložil půlmilionovou pokutu také ministerstvu práce a sociálních věcí, to nyní vyvázlo bez pokuty.

 

 

Sankci nyní dostalo pouze ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel. "Rozhodnutí není dosud pravomocné a účastníci řízení proti němu mohou podat rozklad," řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Aktuální rozhodnutí se týká pouze dvou dodatků smlouvy se společností Fujitsu Technology Solutions s.r.o.

"Naši právníci rozhodnutí studují. O tom, zda budeme či nebudeme podávat rozklad, není v tuto chvíli rozhodnuto," řekl mluvčí vnitra Vladimír Řepka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se na původního správce systému bude muset spolehnout v okamžiku, kdy bude rozhodnutí ÚOHS pravomocné.

OKsystem převezme vyplácení do tří měsíců

"Jsme schopni výplatu dávek převzít tak, aby jejich příjemci nic nepoznali, a to v horizontu dvou tří měsíců. Jde jen o otázku migrace dat," řekl MfD Martin Procházka, ředitel firmy OKsystem, která systém zajišťovala od roku 1993.

Dodavatele nynějšího systému nevybralo někdejší vedení ministerstva práce v tendru. Připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions.

Za porušení zákona o veřejných zakázkách musí proto pokutu zaplatit právě vnitro. Nynější systémy mají úřady práce už rok a půl, dodnes však řádně nefungují.

 

 

ÚOHS je zakázal používat už dříve, případ se ale ještě vrátil k projednání.

Výběr systému měl na starosti bývalý náměstek exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška. Policie ho loni obvinila z podplácení při jedné ze zakázek.

Bývalému dodavateli údajně nabídl jinou velkou zakázku za stažení stížnosti k antimonopolnímu úřadu.