Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRACOVNÍ DOBA V EU

 

Češi stráví v práci 41 hodin týdně. Více vydrží už jen Řekové

  16:24
Češi odpracují týdně v průměru 40,9 hodiny. To je druhý nejvyšší počet v Unii. Víc času tráví v práci už jen Řekové. Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37,3 hodiny.
Ilustrační snímek

Na kratší pracovní úvazek pracují hlavně ženy. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyplývá to z aktuálně zveřejněné zprávy Českého statistického úřadu.

Hlavní důvod, proč Češi odpracují více hodin než většina Evropy, je podle statistiků nízký podíl zkrácených úvazků. Zatímco v EU činil loni podíl zkrácených úvazků 19,2 procenta, v Česku to bylo jen pět procent.

Podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu v EU (v roce 2012)

Podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu v EU (v roce 2012)

 

Na částečný úvazek pracovalo loni v Česku 238 200 lidí ve věku od 15 do 64 let. Byly mezi nimi především ženy zaměstnané nejčastěji v obchodních organizacích, ve školství a zdravotnictví.

Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37,3 hodiny. Nejvíce času tráví v práci Řekové (více čtěte zde: Řekové jsou nejpilnější v Evropě. V létě pracují běžně na dvou místech).

"V Nizozemsku se odpracovalo obvykle v průměru o deset hodin týdně méně než u nás. Nižší je i ve všech severských státech, Irsku a Německu," uvedla Marta Petráňová z oddělení pracovních sil a rovných příležitostí ČSÚ. 

 

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesi-patri-k-nejvetsim-pracatum-v-unii-predci-je-jen-rekove-pak-/ekonomika.aspx?c=A130802_162201_ekonomika_vem